Intrarea la Noh / Descaltarea

Posted: July 8, 2007 in Poeme în română
Tags: , , , , , ,

Va rugam sa va scoateti pantofii aici. Lemnul trebuie sa va simta, trebuie rugat sa va lase sa treceti. Trebuie sa respirati cu el, sa-l mangaiati, nu exista drum fara pod. Apoi trebuie sa fiti maleabili ca o coaja de banana, altfel sulitele va vor trece chiar prin inima cand veti cadea. Si pasiti incet, daca zeii se trezesc, nu stiti ce sa le spuneti. Indoiti-va putin bratele ca la teatrul mistic si respirati regulat ca la templu.

Apoi intrati incet, in genunchi, taras. Nu e loc pentru pentru greseli sau frica. Pasiti numai de doua ori in fiecare patrat al covorului si concentrati-va la nimic. Totul este una si cuvintele sunt nimic. Toate milioanele de pietre de exact aceeasi marime din fata altarului reflecta cantecul pierdut al calaretilor dezcapatanati, damelor fara ingeri si razboinicilor muribunzi. Abanos, aur, rosu regal si crini (nu stiu exact cum se numeste, in Engl e maroon, in spaniola granate, in franceza bordeaux, any idea? Sigur nu e nici maron nici grena!) sunt expuse in partea zeilor, oameni in transa sau dormind de partea dumneavoastra.

Nu cautati sa fugiti dupa inceput pentru ca se vor fi tarat destule vietuitoare cu acceasi fata ca si dumneavoastra in cercuri concentrice in jurul fiecarui individ, cate trei sustinand fiecare stalp. Aici trebuie sa ingenunchiati si sa stati nemiscati pana mai apoi. Picioarele nu va vor mai folosi vreodata. Nici plamanii, nici creierul, nici ochii, nici urechile, nici trupul, nici amintirea, nici sufletul, nici viitorul, poate nici pamantul…

Amintiti-va, v-ati scos pantofii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.