Lasati-va sa fiti!

Posted: February 21, 2020 in Ganduri, Press
Tags: , , , ,

IMG-3209

Cu gustul de pamant in gura, cu inteparea de gaz lacrimogen in nari si cu sovaiala celui care isi da seama ca deja s-a aruncat in hau, cer bibliotecarei cartea de pe raftul “Carti interzise de-a lungul timpului”.

Nu sunt gata, in ciuda lacrimilor care in sfarsit mi-au curs pe ultimele pagini ale cartii, pe care in  sfarsit le-am lasat sa dea expresie zbaterii prin asociere in care mi-am torturat mintea in ultimele doua saptamani, nepermitandu-mi totusi sa ma azvarl in profunzimea experientelor mele si ale tuturor viilor si mortilor, cunoscutilor si necunoscutilor din Palestina si din Israel pe care i-am ferecat departe in trecut. Ca si Dalia, Amal, probabil si Sara, mi-am ascuns vreme de zece ani durerea, furia si neputinta in scrasnetul din dinti. Durerile de cap si depresia au ajuns atat de puternice incat nu mi le puteam relaxa decat cu pastile sau fumand. Problema era cand imi trecea efectul pe la mijlocul noptii si mintea mea revenea la torturile ei: am participat, particip fara sa vreau la oroarea in continua perpetuare a chinurilor acestui neam? Un Holocaust contemporan, continuu, mut.

Durerea victimelor se coaguleaza ca niste bucati gelatinoase de sange, inchizand in opacitatea lor adevarul intamplarilor, parca pentru a-l feri de intinarea memoriei, oferind un omagiu permanent acelora retezati cu putin inainte sau putin dupa momentul prezent. Cuvintele suna atat de fade, precum si orice as putea face eu, incat continui sa nu fac nimic, si un nou tunami de manie impotriva mea si a tuturor ignorantilor de pe lume se ridica ca un zid al plangerii. Asa au castigat razboi dupa razboi, prin tactici psihologice de asediere, prin decimarea iubirii, visurilor, demnitatii si planurilor de viitor. Asa continua sa castige indepartarea nostalgica si tremuratoare a acestor stafii de care le e atat de frica, pe lesurile carora au facut sa infloreasca desertul.

E o vorba in Gaza: “Pamantul se lumineaza singur!”

Cititi *Dimineti in Jenin*!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.